PLEJE OG PASNING

 

FODRING

Du kan nøjes med at fodre din kanin een gang dagligt, men både dig og kaninen vil få mere glæde af hinanden, hvis du giver ½ ration 2 gange dagligt. Skal du være væk en enkelt dag, kan det godt lade sig gøre. Sørg for at kaninen har rigeligt med hø og vand, og lidt ekstra foder af det den er vant til (f. eks. en ekstra gulerod), så går det fint. Kaninen er 100% vegetar og der bør derfor ikke være tilsat animalsk protein i dit kaninfoder. Selvom man fodrer med græs, mælkebøtter m.v. er der alligevel godt at blive ved at give lidt tilskud i form af kaninpiller - så er vitaminbehovet nemlig dækket. Der bør ikke stå foder i skålen døgnet rundt. Kaniner bliver nemt for tykke, og maden bør iøvrigt også være frisk. Fjern derfor gammel mad, hvis kaninen ikke har spist op siden sidst, og giv lidt mindre næste gang. En passende fodring af en dværgvædder vil være ¾ dl kaninpiller + 1 gulerod eller lidt andet grønt. En gren om ugen og en gang imellem et stykke tørt brød er godt for tænderne. Nyt foder gives altid med forsigtighed. Vil du introducere en ny grønsag, så start med et lille stykke af gangen. Skåle: Mange kaniner elsker at kaste rundt med skålene, så det er en god ide at anvende en skål der kan sættes godt fast i nettet/tremmerne. Mange bruger en flaske til vand, men en ophængt skål er lige så god - og iøvrigt nemmere at rengøre.

Husk at rengøre foder- og vandskåle ofte. Vand skal skiftes dagligt. Læs iøvrigt mere om fodring under "foder".

Vildtgrå dværgvædder 3 mdr. der vasker sig!

PELSPLEJE

Med mindre du har købt en angorakanin, behøver kaninen ingen decideret pelspleje. Den kan dog fælde ret kraftigt i perioder, og hvis det er en inde-kanin, eller det er en kanin der snart skal udstilles, så kan det være en god ide at give den en omgang med børsten. En almindelig børste tager nu ikke så mange af de løse hår. Nej, bedre er en lille gummi-"børste" eller en såkaldt "lava-sten", der kan købes hos dyrehandleren. Både stenen og gummistriglen tager virkeligt mange løse hår. Pelsen holder kaninen selv ren. Er kaninen iøvrigt snavset, så er det nok fordi, du ikke er flittig nok med at rense bur.

Sniffer (japanertegnet hollænder) elsker at blive børstet og nusset!

KLØER

Ca. 2 gange om året trænger kaninen til at få klippet kløer. Det kan du sagtens selv gøre. Du kan bruge en kraftig tre-i-ener, en skævbider eller en rigtig tang købt til formålet (fås i mange supermarkeder og hos dyrehandlere). Inde i kloen ligger en blodåre. Hvis du holder en kraftig lommelygte op mod kloen, vil du tydeligt kunne se blodåret. Den må du naturligvis ikke klippe i. Kaniner har 5 kløer på forpoterne og 4 kløer på bagpoterne. Tæl mens du klipper, så glemmer du ikke nogen. Pas på ikke at komme for tæt på blodåren, det gør ondt hvis du rammer den. Tryk let med en finger midt på poterne, så spreder kaninen selv tæerne! Har du købt kaninen hos en avler, plejer de gerne at ville klippe kløerne, hvis du ikke selv bryder dig om det. Dyrlægen og dyrehandleren kan også være behjælpelige. Husk kløerne SKAL klippes. Det ser rigtig grimt ud, når en kanin har gået det meste af sit liv uden at få klippet kløer. Tilsidst snor de sig, og kaninen kan ikke gå rigtigt på poterne.

BURET

Rensning af bur

Er der tale om en inde-kanin, skal buret renses hver anden dag for at være nogenlunde lugtfrit. Hos en udekanin kan du nøjes med at rense en gang ugentligt. De fleste kaniner er iøvrigt meget renlige og holder deres bur i fineste orden. Al gødning lægges i et bestemt hjørne, og det gør det nemt for kaninpasseren, der blot kan fjerne gødningshjørnet. En gang imellem bør man alligevel rense hele buret ud og lægge ny strøelse ind.

Kaninen er glad for at have en kasse i sit bur. Her sidder den ofte og har et godt overblik over situationen.

Underlag i buret:

Som bundstrøelse kan bruges spagnum (ugødet) eller spåner. Man kan også nøjes med et tykt lag halm, men det suger ikke så godt som spåner og spagnum. Ovenpå bundstrøelsen lægges halm. Nogle bruger aviser i bunden, men visse kaniner elsker at rive aviserne i stykker, så det hele ligger hulter til bulter. Tryksværten er heller ikke det sundeste at indtage!

Den billigste måde at købe spåner på er oftest hos den lokale foderstofforretning eller måske kan du få lov at købe en balle på en rideskole. Den absolut dyreste måde, er at købe 1 kg i supermarkedet. Har du mulighed for at opbevare halm og hø, er det billigst at købe direkte hos bonden i høstmånederne. Man kan også betale lidt mere og købe det hos en grovvareforretning (korn- og foderstof). Her kan man købe en enkelt balle eller en sæk af gangen. Den dyreste måde er at købe 1 kg hø i supermarkedet. Her kan du iøvrigt ikke få halm. Det er blevet vanskeligere at få fat i de små baller, men det kan da stadig lade sig gøre. I "mit" område her i Nordsjælland er det muligt at købe enkeltballer fx. på Præstemosevej iFredensborg og på Brogården i Hørsholm.

Bemærk: Halm er strået fra korn. Byghalm er det bedste. Rug er meget groft og ikke egnet til strøelse. Halmen skal være tør og må ikke lugte muggent. Hø er tørret græs. Hø skal dufte godt - ikke gammelt og støvet.

En løbegård i haven giver afveksling i hverdagen hos kaninen.
Læs iøvrigt om selve buret under "bure"

LØBEGÅRDEN

Har du en have, vil du blive glad for at have en løbegård. Ovennævnte løbegård er lavet af punktsvejset tråd, og der er også tråd (en hegnstråd med større mellemrum) i bunden. Inde i buret står der en kasse med halm, hvor kaninen kan søge læ for sol, blæst og regn. Mindre kan naturligvis gøre det, men det er nemt at glemme kaninen, når man går rundt i hus og have og har mange gøremål. Mange kaniner har måtte lade livet, fordi de var placeret i en intermistisk/midlertidig løbegård/indhegning. Det er vældig hyggeligt at se kaninerne grave i jorden og her er der to muligheder: at grave løbegårdens bund ½ meter ned i jorden, eller lave en løbegård uden bund og holde øje med dyret. Husk kaninen kan grave sig ud - og andre kan grave sig ind.

Hopla (vildtgrå dværgvædder) hilser på Freja (madagascarbroget dværgvædderunge)

"Peanut" 1 år gammel vildtgrå angorakanin (næsten nyklippet) nyder en dejlig sommerdag i løbegården. Bemærk han har mulighed for at søge skygge i kassen. Løbegården er lavet af almindelig hønsetråd. Denne tråd er IKKE ræve/hundesikker. Der er heller ikke bund i dette bur. Det giver mulighed for at grave i jorden og hygge sig i det lange græs - men husk at holde øje med kaninen, så der ikke sker noget uforudset.

MOTION

En kanin er et glad og livligt dyr. Når det egentlig trives godt i sit lille bur, skyldes det nok at den vilde kanin tilbringer en stor del af sit liv i trange gange og huler under jorden. Men en gang imellem kommer den altså op for at hente mad m.v., hvor den så får mulighed for at strække benene! Denne mulighed bør vi naturligvis også give tamkaninen. Indekaninen kan få mulighed for at løbe rundt i huset/lejligheden en times tid morgen og aften. Udekaninen kan komme i løbegård eller man kan gå tur/hoppe med den i sele. Vigtigt er det ihvertfald at tilbyde kaninen lidt afveksling fra buret. En kanin kan blive utrolig tam - næsten som en hund - og kan rende i hælene på sin ejer for at blive kælet for. Det kræver naturligvis lidt mere end bare et par minutter om dagen. Kaniner løber sjældent væk fra deres hjem (slet ikke hvis man har flere kaniner), og mange lader da også deres kaniner få en løbetur frit i haven. Er haven ikke så stor, kan man sætte et hegn op, det vil også holde hunde ude. Man vil dog altid løbe en risiko ved at lade kaninen gå frit rundt. Ræve er utrolig frække og kan også finde på at gå på rov om dagen, ligesom hunde finder det vældig spændende at jage kaniner.

Freja (her kun 7 uger) på udforskning i brændestakken.

Kaninhop giver god motion for både kanin og ejer! Her er det Trine og dværgkaninen (blanding) Pikachu i fuld firspring over "vikingeskibet"

Det kræver god kondition hos kaninen at forcere denne bane (elite - lige)!

Forside

Opdateret:22.02.07 Søgaard medlem af Dansk Kaninavlerforening