FODER

En kanin har et ret sart fordøjelsessystem. Det betyder, at man ikke pludselig skal skifte foder, eller give en større mængde anderledes foder end kaninen er vant til. Med andre ord: lad være med at tømme salatskålen med kinakål ud i buret, hvis kaninen ikke i forvejen er vænnet til dette foder. Vi fodrer med: Grøn Kanino - kaninpiller (vi køber dem på Tikøb Mølle) Godt hø Desuden fodres de efter årstiden. Dvs. Vi supplerer med grønt sommeren igennem. Ca. 1 gang om ugen får de en frisk gren ind i buret. Om efteråret får de æbler, og om vinteren bruger vi meget gulerødder, tørre grene og lidt tørt brød som supplement. Alle kaninerne fodres individuelt, og foderet vejes af, så vi undgår af de bliver overvægtige. Typisk får f. eks. en dværgvædder ¾ dl tørfoder + tilskud i form af gulerod og/eller grønt. Det er naturligvis det vigtigste at "fodermesteren" altid holder øje med sine dyr, og lægger mærke til om de holder en passende vægt. Hvis det er en livlig kanin, kan den måske få lidt mere foder, og omvendt må den meget rolige kanin, måske skæres lidt ned i foder. Unger, ungdyr og diegivende hunner får frit foder. Vi passer meget på med frisk grønt til de små unger, da de har meget sarte maver. Der startes forsigtigt op med et par mælkebøtteblade ad gangen, og vi holder øje med om deres maver er iorden. Udover foderet er det naturligvis vigtigt at kaninen har adgang til frisk, ren drikkevand.

KANINPILLER

Almindelige kaninpiller er oftest det kaninen tåler bedst. De dyre "luxus"blandinger fra dyrehandleren indeholder som regel for meget fedt og for lidt fibre, Desuden er de ofte tilsat farvestoffer så foderet er blevet "æblefarvet" og "gulerodsfarvet"....

GRENE

Alle kaniner elsker at få en gren. Det giver beskæftigelse og er også med til at holde tænderne vedlige. Grene fra æble- og pæretræer samt hassel er meget velegnede. En gren fra en ribs- eller solbærbusk er heller ikke at foragte. Prydbuske er ikke velegnede - nogle er endog giftige. Heller ikke ligustergrene samt grene fra hyld bør anvendes. Man kan også være forudseende og samle friske grene af f. eks. bøg og birk. Grenene bundtes og hænges til tørre et tørt og luftigt sted. Så har man et godt fodermiddel i vinterhalvåret.

Hø er meget vigtig for kaninens fordøjelsessystem. Det giver fibre og er med til at holde maven iorden. Hø gives bedst fra en høhæk, hvor høet ikke bliver trådt ned og bliver snavset til. Høet er også med til at slibe tænderne.

GRØNSAGER

Et stykke gulerod, lidt fennikel, et enkelt rosenkål, persille, rå rødbede, jordskok, bladselleri m.v. er en kærkommen afveksling i foderet. Med en enkelt kanin i husstanden, vil der som regel let kunne blive lidt i overskud - men pas på det ikke bliver for meget af gangen. Husk iøvrigt at skylle grønsagerne, kaniner tåler - lige så lidt som mennesker - diverse giftstoffer der er sprøjtet på grønsagerne. Salat er ikke specielt velegnet kaninmad. Det indeholder meget nitrat og kaninen bliver let oppustet af det - så giv kun salat som "godbidder" ikke som en del af foderet. Og så er kaniner udstyret med smagssans og ligesom mennesker er der forskel på hvad de bedst kan lide. Hvad synes din kanin er det mest lækre?

GRØNT

Mælkebøtter - også blomsten - spises med velbehag af enhver kanin! Desuden vil de gerne have græs (men ikke plæneafklip), lidt kløver, vejbred, almindelig bynke, brændenælder (mine spiser dem kun tørret) og skvalderkål (som de også bedst kan lide i tørret udgave).

URTER

De fleste af kaninerne elsker persille, salvie, dild, løvstikke og mynte som de gufler i sig med velbehag. Gives dog kun i små mængder.

BRØD

Lidt tørt brød, alm. Brød eller knækbrød bliver de fleste kaniner glade for. Men husk at kaninen er en planteæder. Et stykke brød om ugen er passende.

"SLIK"

Kaninerne skal ikke have kage, chokolade eller andre menneskeskabte ting. En lækkerbidsken kan være et stykke æble, lidt tørt brød eller andet. Her er kaninerne virkelig individualister! Nogle ELSKER bladselleri, og andre er vilde med persille.

Trine og Sniffer (5 mdr. gammel japanertegnet hollænder)

HVAD KANINER IKKE KAN TÅLE

Planter der er giftige for mennesker kan kaniner heller ikke tåle. Det gælder f. eks. for visse prydbuske, guldregn, liguster, hyldeblade, taks, sort natskygge og hundepersille.

Desuden tåler kaniner ikke meget vådt foder, så pluk ikke grønt i øsende regnvejr.

Potteplanter - mange potteplanter er giftige, så pas på hvis du lader kaninen løbe løs i stuen.

Plænegræs skal du heller ikke give kaninen. Det er for fint, og brænder hurtigt sammen i sommervarmen. Find hellere noget "grovere" græs, der vokser et sted, hvor der ikke er for meget forurening (bil-os og hundeefterladenskaber).

Pludselige foderskift er livsfarlige! Giv for eksempel ikke kaninen en masse æbler fordi de nu falder ned af træerne, eller mængder af mælkebøtter den dag de står klar overalt i naturen. Træn kaninens mave langsomt op, hver gang du starter med et nyt foder (start feks med en lille håndfuld mælkebøtteblade - og øg gradvist mængden)

Forside

Opdateret: 22.02.07 Søgaard medlem af Dansk Kaninavlerforening