BURE

INDEBURE

Hos dyrehandleren kan man købe et indebur til kaninen. Der er plasticbund og en metaloverdel, og oftest følger også en høhæk med. Pas på ikke at købe et for lille bur. Der skal helst være plads til både en kasse at sidde på/i og også gerne en toiletkasse. Toiletkassen vil afhjælpe rensning af buret meget, da der skal renses bur meget ofte hos en indekanin, da der ellers hurtigt vil lugte. Selvom din kanin skal bo inde, kan du overveje at bygge et pænt bur indendørs og eventuelt sætte det på hjul, så det er nemt at flytte rundt på, når der skal gøres rent.

UDEBURE

Buret kan for eksempel bygges af vandfast krydsfiner. Kaninen skal have mulighed for at komme i læ, og tagudhænget skal hænge så langt ud, at det ikke kan regne ind på kaninen. Buret skal helst hæves ca. 50 cm op over jorden, for at undgå kulde og træk. Det er nu rarest for en selv, at buret er oppe i en højde, hvor trillebøren kan stå under buret, så det er nemt at rense det. Også når der skal fodres, er det rart at buret er i en passende højde. En dværgkanin bør have mindst 60x80 cm, og gerne større. Skal du til at bygge et nyt bur, kan du ligeså godt lave det foreksempel 60x120 cm. Højden i buret bør være ca. 70 cm. Kaninen skal kunne sætte sig op på bagbenene, og den vil også være glad for en kasse inde i buret, som den kan springe op på.

   

Sort hollænderhun, 6 mdr., i sin kasse der står inde i buret. Dybden af buret bør dog ikke være mere end 60 cm, da det ellers kan være svært at nå ind til kaninen. Tråden bør være punktsvejset tråd ("volieretråd"), da en ræv eller hund godt kan få hul på almindelig hønsetråd. Husk at sætte tråden fast på indersiden af lågen, ellers vil kaninen snart gnave lystigt i træet. Taget kan dækkes med tagpap eller trapezplader.

 
Taget er en god udsigtsplads mens buret ordnes! Vildtgrå dværgvædder 4 mdr. Madagascarbroget dværgvædder bag volierenet.  

 

   

En noget rodet buropstilling, hvor det nederste bur iøvrigt er lavere end trillebørens kant, hvad der besværliggør rengøring af buret. Man kan eventuelt tætne bunden med et tyndt lag cement eller vådrumsmaling. Kanterne kan tætnes med fugemasse. Det er en god ide at montere et aftageligt forbrædt, for at forhindre at halm m.v. vælter ud af buret, hver gang du åbner det. Skal du have flere kaniner, kan du lave et helt "boligkompleks". Burene kan bygges i flere etager, hvad der både er plads- og materialebesparende. Det mest bekvemme i dagligdagen, er dog at nøjes med 2 etager, da det giver et godt overblik over dyrene, og arbejdshøjden vil være passende. Mellemrummene mellem burene bør være flytbare, så du kan dele burene efter behov. Når der er unger, kan du blot tage den flytbare skillevæg ud, og straks har du et stort dejligt dobbeltbur, med masser af plads til at boltre sig. Udebure kan også købes færdige hos velassorterede dyrehandlere.

Dette bur til 2 kaniner (med flytbar skillevæg) har en passende højde, til at en trillebør kan stå inde under buret, når det skal renses.  
     
   
Her er et lille boligkompleks til 6 kaniner. Buret står inde under et halvtag, så der er ikke behov for tagudhæng på selve buret.    
     
Løbegård. Husk at benytte minktråd eller volierenet. Ikke bare ræve, men også hunde, kan være til stor fare for de små dyr.  
     

PLACERING AF BURET

Har du kun en enkelt kanin, bør buret stå et sted, hvor du ofte passerer det. For eksempel ved hoveddøren. Det kan ellers nemt blive en lang, kedelig vinter for en lille kanin, der er gemt godt af vejen nede i baghaven. Desuden bør du tænke på om det er et sted med læ og passende skygge.

BUR-INVENTAR

En høhæk er uundværlig. Høet er kaninens vigtigste spise, og ved at bruge høhæk undgås det, at høet trædes ned og svines til. Lav en selv af trådnet, eller køb en færdig hos dyrehandleren. Skåle til vand og foder kan købes i plastic eller metal. Mange kaniner elsker dog at kaste rundt med skålene, så det kan være en god ide, at investere i en der kan sættes fast i trådnettet. Man kan få en plastskål, der består af en yderskål, der skrues fast i tråden, og en aftagelig inderskål. Kaninen kan ikke selv få inderskålen op. Om man vil bruge vandflaske eller skål til vand, er en smagssag. Personligt synes jeg bedre om skåle, især om vinteren, hvor vandet nemt fryser til. Det er også nemmere at rense skåle, frem for flasker - og endelig går skålen ikke istykker, som flaskerne tit gør.

LØBEGÅRDEN

Lav også en løbegård til kaninen. Det giver afveksling i hverdagen, mulighed for motion, og underholdning for ejeren, når kaninen hopper rundt med glade spjæt. Løbegården kan være så stor, som man orker at lave den. Den bør dog være flytbar, så man kan flytte den rundt på græsset. Dette er både for at få frisk græs, men også for at give kaninen et rent underlag. Hvis løbegården ikke flyttes, er der stor risiko for sygdomme. Hvis løbegården skal være sikker mod rovdyr, bør den naturligvis laves i mink- eller volieretråd, og der skal være både bund og låg. Desuden skal der være mulighed for at søge læ mod regn og sol.

Intermistisk "løbegård". Denne "løbegård" er absolut ikke sikker. En almindelig hegnstråd er sat løst op. Det giver mulighed for en dejlig løbetur for den hvide løvedhovedkanin, men det skal være under konstant overvågning, da kaninen nemt kan smutte under hegnet, og ethvert dyr uden videre kan komme ind til den.

     

Forside

Opdateret: 11.04.03 Jette Søgaard medlem af Dansk Kaninavlerforening